lauantai 4. lokakuuta 2014

MITEN AFORISMIT SYNTYVÄT?




 

On sanottu, että aforismeja ei kirjoiteta, ne syntyvät. Tällä viitataan aforismin tyypilliseen syntytapaan, nopeaan oivallukseen, välähdykseen, jossa aforismi tai sen idea ponnahtaa mieleen. Aforismeja voi toki myös yrittää kirjoittaa istuutumalla pöydän ääreen ja alkamalla kirjoittaa niitä esimerkiksi leikittelemällä sanoilla tai kehittelemällä jotakin aihetta, jolloin tuloksena voi olla merkityksellisiäkin lauseita, aforismeja.

Seuraavassa kahdeksan aforistikkoa kertovat oman näkemyksensä aforismien(sa) synnystä:

”Ibland blir jag besatt av "aforismitis" - eller hur skalla jag kalla lustan att omforma allt som möter mig till aforismer. Jag gick ut i strålande höstsol, och allt ville bli symboler - och symbolerna aforismer: ett lutande gärde, en ensam fura, en tät häck, ett seglande moln - slutligen fick jag lova att springa hem och komponera för att bli fri.” (Erkki Melartin, 23.10.1927)

(Joskus minut valtaa ”aforismitis” – vai miten kutsuisin haluani muuntaa kaikki näkemäni aforismeiksi. Lähdin kävelemään kirkkaaseen syysaurinkoon, ja kaikki pyrki muuttumaan vertauskuviksi – ja vertauskuvat aforismeiksi: kallellaan oleva aita, yksinäinen honka, tiheä pensasaita, lipuva pilvi. Lopulta ei auttanut kuin juosta kotiin ja alkaa säveltää, jotta pääsisin taudista irti.)

”Aforismin syntymän salaisuus on pikemminkin taiteellisessa intuitiossa kuin systemaattisesti työskentelevässä logiikassa.” (V. A. Koskenniemi, 1952)

Aforismin synty: liian myöhään keksitty naseva repliikki. Siis viipymisestään latautuva sukkeluus. (Jouko Tyyri, 1954)

Käännä maailma ylösalaisin ja sen taskuista tippuu ajatuksia kuin kultarahoja. (Lassi Kämäri, 2005)

Kuunneltuaan yön hiljaisuutta herää ajatusten meluun. (Pertti Munck, 2006)

”Tekstini syntyvät ajattelun ja olemisen sivutuotteena, eivätkä niin, että päätän tehdä aforismin. Kun elän ihan normaalisti arjen keskellä, kävelen metsässä tai vaikka tiskaan, samalla ajattelen asioita ja pyörittelen jotain problematiikkaa. Kysymys on paljolti alitajuisista prosesseista.” (Anne Hänninen, 2013)

Parhaat aforismit syntyvät ohessa, jonkin joutavan kuten kävelyn tai elämän ohessa. (Pekka Kejonen, 2014)

Otetaan tahansa lause ja keksitään sille järki, tai olkoon siinä, jos on kaunis. (Johannes Ojansuu, 2014)


Valokuvassa on osa kuvataiteilija ja aforisti Iiris Hällin maalauksesta, joka sijaitsee Snellmanin koulun pihalla (Punavuorenkatu 8, Helsinki). Maalauksen aiheena on pihan rikkaruohot ja se on osa Snellmanin koulun ympäristötaideteosta.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentointi ei muuten onnistu, valitse Kommentti nimellä -valikosta vaihtoehto “Nimi/URL-osoite” tai “Nimetön”. Kiitos sinulle!