maanantai 17. elokuuta 2015

AJATUKSIA KOULUVUODEN ALKUUN






Latina tunnetaan lentävien lauseiden kielenä. Latinankielisiä lentäviä lauseita eri ajoilta on tuhansia ja vaikka vanhimmat niistä ovat reilusti yli 2 000 vuotta vanhoja, monia tunnettuja lausahduksia käytetään sekä latinaksi että käännöksinä edelleenkin. Suuri osa lentävistä lauseista on peräisin Rooman valtakunnan ajan kirjailijoilta, poliitikoilta ja filosofeilta, mutta monien lauseiden alkuperää ei tunneta tarkemmin. Antiikin ajan jälkeen keskiajalla, jolloin latina oli kirkon, opintojen ja tieteen kieli, kehittyi suuri määrä uusia lentäviä lauseita. Siivekkäitä sanontoja on syntynyt runsaasti uudellakin ajalla.

Mietelauseita ja muita sitaatteja on käytetty kouluopetuksessa kautta aikojen. Tämä käytäntö elää ja kukoistaa myös nykyisillä latinan oppitunneilla. Sen lisäksi, että lentäviin lauseisiin kiteytyy vanhaa viisautta ja opettavaisia ajatuksia, niiden avulla on kätevää ja usein myös hauskaa tutustua kieliopin muotoihin ja rakenteisiin. Lentäviä lauseita onkin koottu valmiiksi oppikirjoihin ja sanakirjoihin.

Alla on kouluvuoden alun kunniaksi valikoima eri lähteistä poimittuja latinankielisiä lausahduksia, joiden sisältöä voi soveltaa nykyajan koulumaailmaan ja muihin opintoihin, vaikka ne alun perin olisivatkin liittyneet johonkin aivan muuhun.

 

Carpe diem! Tartu hetkeen! Tämä runoilija Horatiukselta peräisin oleva kuuluisa kehotus tarkoittaa kirjaimellisesti: Poimi päivä! Kehotus on edelleen pätevä, sillä opiskelijankin pitäisi muistaa elää hetki kerrallaan ja nauttia jokaisesta päivästä.

Fortes fortuna audiuvat. Onnetar suosii rohkeita. Näin kirjoitti näytelmäkirjailija Terentius, jonka teoksia ovat eri aikojen koululaiset lukeneet oppimateriaalinaan. Lause kannustaa kokeilemaan asioita, jotka ovat uusia ja jännittäviä ja joita ei ehkä muuten uskaltaisi kokeilla. Aina kannattaa ainakin yrittää!

Deliberando saepe perit occasio. Harkitessa tilaisuus menee usein ohi. Tilaisuuteen kannattaa siis tarttua heti, koska myöhemmin se ei välttämättä ole enää mahdollista. Yleensä tekemättä jättäminen kaduttaa enemmän kuin tekeminen (pätee moniin koulutöihin).

Audendo virtus crescit, tardando timor. Uskaltaminen kasvattaa voimaa, viivytteleminen pelkoa. Tämä, kuten edellinen mietelause, on peräisin Publilius Syrukselta. Mitä kauemmin jahkailee, sitä enemmän viivyttelee asiassa kuin asiassa. Kotitehtäviä, kurssitöitä ja kokeisiin lukemista ei usein ehdi tai jaksa aloittaa ajoissa. Deadlinen lähestyessä pelkkä kalenterin katsominen pelottaa.

Verba volant, scripta manent. Sanat lentävät, kirjoitetut kirjaimet pysyvät. Tämä lause sisältää olennaisen opiskeluun liittyvän viisauden: kannattaa kirjoittaa muistiinpanoja!

Decies repetita placebit. Kymmenen kertaa toistettu on hyödyksi. Toisin sanoen kertaus on opintojen äiti. Tai kuten latinaksi sanotaan, repetitio est mater studiorum.

Errare humanum est et confiteri errorem prudentis. Erehtyminen on inhimillistä ja virheen myöntäminen on viisasta. Ajatus on peräisin kirkkoisä Hieronymukselta, joka tunnetaan Raamatun latinantajana. Mietelause tuo esiin sen, että ihmiset eivät ole täydellisiä eikä keneltäkään voi odottaa aina virheetöntä suoritusta.

Per aspera ad astra. Vaikeuksien kautta tähtiin. Jos joskus tuntuu vaikealta, voi lohduttautua ajattelemalla, että vaikeuksien jälkeen on tiedossa parempi ja kirkkaampi tulevaisuus.

Possum, quia posse videor. Pystyn, koska uskon pystyväni. Kun ajattelee positiivisesti ja uskoo pystyvänsä, pystyy helpommin saavuttamaan haluamansa.

Faber est suae quisque fortunae. Jokainen on oman onnensa seppä. Tämä kuuluisa ajatus on vanhimpia latinankielisiä lentäviä lauseita, sillä sen käyttäjäksi mainitaan Appius Claudius Caecus. Kuten kaikessa elämässä, myös opiskelussa pätee sääntö: mitä kovemmin teet töitä, sitä paremmat ovat tulokset.

Potius sero quam numquam. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tämä edelleen käyttökelpoinen lausahdus on peräisin historioitsija Liviukselta.

Homo sibi iudex durissimus. Ihminen on itselleen ankarin tuomari. Monet ovat liian tyytymättömiä itseensä, vaikka pitäisi muistaa olla armolllinen, niin itselle kuin muille.

Draco dormiens nunquam titillandus. Älä koskaan kutita nukkuvaa lohikäärmettä. Tämä lentävä lause on tunnettu Tylypahkan mottona. Koskaan ei kannata häiritä toisen rauhaa, varsinkaan torkahtaneen opettajan. :)

Quidquid Latine dictum sit, altum videtur. Kaikki mikä on kirjoitettu latinaksi, näyttää hienolta. Kannattaa opiskella latinaa.

 

Lentävien lauseiden valinnat ja kommentit: Järvenpään lukion 2. vuosikurssin latinistit
Johdantoteksti: Suvi Randén
Valokuvassa Suomi–latina–suomi-sanakirja (tekijä Reijo Pitkäranta) sekä kaksi Clavis Latina -sarjan oppikirjaa (tekijät Maija-Leena Kallela ja Erkki Palmén).

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentointi ei muuten onnistu, valitse Kommentti nimellä -valikosta vaihtoehto “Nimi/URL-osoite” tai “Nimetön”. Kiitos sinulle!