AFEKDOOTTEJA

 
 
AFEKDOOTTEJA, HUOMIOITA JA SATTUMUKSIA
 

Kaisa Häkkinen on eritellyt aforistikon rooleja. Häkkisen lista ei ole kaikenkattava, mutta varsin laaja: toisinajattelija, hovinarri, kriitikko, syrjästäkatsoja...

Miten soveltuisivat aforistikkotyyppejä kuvaamaan psykoanalyytikko ja teologian tohtori Matti Hyrckin termit, joilla Hyrck kuvaa ihmisten mielen luomia erilaisia jumalakuvia:

houkuttaja
hallitsija
vetäytyjä
vaatija
parantaja

Varsin hyvin? Ainakin monia aforistikkoja tulee mieleen Hyrckin termeistä.

(Termit Matti Hyrckin teoksesta Mielen kuvat Jumalasta, 1996. Kaisa Häkkisen nimitykset rooleista ovat Häkkisen artikkelista Aforismin kieli ja mieli, 2006.)


2.5.2015


***


Testasimme 2.4.2015 Helmet-kirjastojen asiakaspalvelun chat-neuvontaa (Livezhat):

Kirjaston alkukysymys: Hei! Kuinka voimme auttaa?

Antti: Voisitko suositella jotakin laadukasta aforistiikkaa?

Tuula (kirjastovirkailijan nimi muutettu): Sitä on paljon. Haluatko siis varata kirjastosta?

Antti: Haluan saada lukuvinkkejä laadukkaasta aforistiikasta. Kyllä, sellaisia kirjoja, joita voin lainata kirjastosta.

Tuula: hetkinen vaan

En tunne erityisesti aforismeja, mutta voin yrittää etsiä jotakin. Tässä ei ole kovin paljon aikaa.

Markku Envall on yksi, jota olen lukenut. Siis olen tässä päivystyksessä, ja tulee monia kyselyjä yhtäaikaa. Neuvoisin laittamaan ksysymyksen tänne, saat sieltä perusteellisen vastauksen helmet.fi/fi-FI/info…

Antti: Ok, kiitos sinulle!

Tuula: Eipä kestä! pahoittelen huonoa tietämystäni!

Antti: Kiitos ja hei!


22.4.2015


***


Joskus aforismiyhdistyksen historian alkuhämärissä (mahdollisesti 2008) suunniteltiin Pressiklubilla aforismiaiheisen tietokirjan toimittamista. Sisään astui kirjallisuusvaikuttaja Ville Hytönen, jonka persoonalliseen pukeutumiseen kuului myös kävelykeppi. Tähän Olli Hyvärinen Kato! Koskenniemi ja matkasauva!

17.4.2015


***

 
Forssan kaupunginkirjaston aforismi-illassa 14.4.2015 kuultua:

Yleisön edustaja: Mitenkäs nämä Matti Nykäsen lausahdukset, ovatko ne aforismeja?
Pertti Munck: Se on fifty-sixty.

Tämän jälkeen kysymykseen vastattiin toki laajemminkin panelistien toimesta.

17.4.2015

 
***
 
 
Onko positiivisessa ajattelussa itua vai tarkoittaako se sitä, että ongelmat jäävät korjaamatta?
 
Pitääkö inhorealismin sijaan siis viljellä höttömyönteisyyttä?
Ehdottaisin optimistista realismia. Kun tiedostaa ne asiat jotka ovat hyvin, on energiaa keskittyä parantamaan niitä, jotka ovat pielessä.
(vastasi erityispedagogi Lotta Uusitalo-Malmivaara)
 
Olisiko Obama jäänyt valitsematta presidentiksi tai maailma muuten eri raiteilla, jos Martin Luther King olisi "I have a dream" -puheensa sijaan pitänyt puheen "I have a nightmare", maailman ehkä ainut sisututkija Emilia Lahti?
Mene ja tiedä. Optimistisen ajattelun yläkierteisestä nosteesta on monesti hyötyä. Toisinaan taas pahimman mahdollisen tilanteen pohtiminen voi auttaa laittamaan asiat perspektiiviin. Kyllä kriittis-realistisestakin tarkastelusta voi saada liikevoimaa.
 
(Yliopisto 1/2015, otteita ko. jutusta)
 
 
9.3.2015
 
 
***
 
Selkäni ei enää kestä
proosan kirjoittamista,
pääni ei enää kestä
runouden kirjoittamista,
itsekunnioitukseni ei vielä kestä
aforismien kirjoittamista.
Etsikkoaikani raapustaa pilkkuja
taivaan marginaaliin.
Ja pisteen
kun aika on täysi
ja kestän kaiken.
 
Pekka Kejonen (Muotokuvia mustissa, 2002, s. 22)
 
26.2.2015

 
***Tässä [suomalaista historiantutkimusta käsittelevässä] kirjassa yritetään etsiä luonteenomaista, tyypillistä piirrettä suomalaiselle historiantutkimukselle, jotta siitä yleensä voitaisiin puhua ja se eroaisi muista. (Heikki Ylikangas, Ylen Aamu-tv 26.1.2015)


1.2.2015


***


Kurkkuusi tarttuivat minun sanojeni pienet ruodot,
oi aforismien tekijä,
noin mietteitesi kokoiset.

Sinulla on väärä kurkku, hyvä veli,
lopeta kalansyönti.


Pekka Lounela (1983)


8.1.2015


***Aiju von Schöneman muistelee rajua avioliittoaan kultturellin psykiatrin Armo Hormian kanssa. Hormia oli myös aforisti, kokoelma Mitä se on ilmestyi vuonna 1951.

19.12.2014***Antti Bergin arvio (HS 21.11.2014) Markku Envallin aforismikokoelmasta Joka tähtiä tähystää sisältää kivan luonnehdinnan: "Viimeiset kahdeksan vuotta hän [Envall] on keskittynyt lyhyisiin ja lyhyehköihin mietelmiin."

"Lyhyet" mietelmät lienevät aforismeja ja "lyhyehköt" mietelmät fragmentteja.


14.12.2014


***


Meiltä kysytään: Mitä aforismin proosasäännöllä tarkoitetaan?
Me vastaamme: Aforismi on laji, jossa ei kesken aforismin paineta "enteriä".

12.12.2014

***

Aforisti!

Etsitkö nimeä aforismikokoelmalle? Onko  päässäsi jo liian monta harmaata hiusta tuskallisen miettimisen seurauksena? Harmittaako sinua kun Kiteitä, Takiaisia, Toteamia, Lumipalloja, Oivalluksia, Tuumailuja, Oikosulkuja, Protoneja, Rakeita, Heittoja, Koeporauksia, Saatesanoja, Pysäytyskuvia, Höläyksiä, Määrämittaisia ja Vastalauseita on jo käytetty? Olet kirjoittanut huippukokoelman, mutta se huippunimi sille on vielä keksimättä.

Ei hätää, meillä on ratkaisu ongelmaasi! Ratkaisu on Hukkapaloja! Kyllä, Hukkapaloja! Voit tilata tämän hienon ja oivaltavan nimen kokoelmallesi edulliseen hintaan 79,90 (+ toimituskulut). Eikä tässä vielä kaikki! Samaan hintaan saat myös yhden huolella laaditun ainutlaatuisen aforismin, jonka voit liittää kokoelmaasi. Ja kun tilaat jo tänään, annamme sinulle vielä ystävänlahjaksi kätevän kuulakärkikynän, jolla varmistat, ettei yksikään tuleva aforistinen oivalluksesi huku unholan mereen.

Toimi heti, sillä tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan!
11.12.2014


***


TK kirjoitti joitakin vuosia sitten Aforismin vuosisata -antologian tietokoneelle kokonaisuudessaan (muutamia ihminillisiä virheitä tosin siellä täällä). Laji rakkautta lajiin tämäkin. Ja kätevä hakuteos tämä digitaalinen versio. Kiitos, TK.

6.12.2014


***

 

Aforistikko ja lausuja Kaarlo Marjanen oli kirjallisuuslehti Parnasson ensimmäinen päätoimittaja vuosina 1951–1954 ja [aforistikkonakin tunnettu] Martti Terho ensimmäinen toimittaja vuosina 1951–1952. Miten he työskentelivät keskenään?

Ujuttaen juttuja lehteen salaa toisiltaan. Molemmat hankkivat juttuja ja avustuksia itsenäisesti sekä lähettivät niitä latomoon. Marjanen saattoi hylätä Terhon ostaman jutun taittovaiheessa, mutta Terho saattoi vastata järjestämällä lehteen jutun, jonka Marjanen luki vasta lehdestä. Hippasilla oleminen loppui, kun Terho kuoli syksyllä 1952.

(SK 43/2013)


4.12.2014


***


Keväällä seurasin mestari TS:n jalanjälkiä ja kävelin Akadeemiseen kirjakauppaan ostamaan Moleskine-muistikirjoja. Aforistikko tarvitsee hyvät työvälineet, ja jos T niiden avulla pääsee tuloksiin, on Moleskine myös minun valintani.

(Tässä vaiheessa varoitan lukijaa: tällä tarinalla ei ole onnellinen loppu.)

Muistikirjan ostettuani kuljetin sitä jonkin aikaa mukanani, tänään löysin sen kirjoituspöytäni laatikosta ilman ainuttakaan merkintää. Miksi? Afotohtori KH:lla (tämä on muuten eri KH kuin edellisessä merkinnässä) oli tähän selkeä vastaus: kärsin letsimitiksestä, joka johtuu varhaislapsuudessa koetusta... (pahoittelen, tästä eteenpäin en saa tohtorin käsialasta enää selvää).

Letsimitis = pelko kadottaa muistikirja tai muu muistiinpanoväline, johon on kertynyt suurehko määrä aforismeja. Oireen nimi pohjautuu tunnetun aforistikon S. J. Lecin kokemukseen, kun hän unohti aforismeja sisältäneen paperinippunsa kahvilan pöydälle, eikä enää myöhemmin saanut nippua ja aforismejaan takaisin. (Envall: Suomalainen aforsismi, 1987, s. 144)

Tohtorin diagnoosi saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Tapanani on kirjoittaa uudet aforismit taskussa olevalle lapulle tai puhelimeeni, josta noin kerran viikossa siirrän ne turvallisempaan paikkaan. Ehkä hyvä niin –  ajatelkaa, mikä katastrofi olisi suomalaisen aforismitaiteen kannalta, jos aforismejani joutuisi hukkaan. Tähän vielä jokin sopiva loppulause, jonka jätän lukijan muotoiltavaksi.

24.11.2014


***


Suomalaisen nettimaailman merkittävin uutinen vähään aikaan on ollut Kielitoimiston sanakirjan maksuttoman version ilmestyminen nettiin. Olisiko Ville Hytönen pelastunut aforismisarjansa "Nilan ja jälsin välissä" (Etäisesti lyyrisiä ajatuksia, 2012) kielioppivirheeltä, jos sanakirjan nettiversio olisi ollut käytettävissä jo aiemmin? Oikea muoto on nääs "jällen", ei "jälsin".

Haettiin "jälsi" Kielitoimiston sanakirjasta   
jälsi 28*I puuvartisten kasvien paksuuskasvusolukko. Puu kasvattaa jälttä. Petäjän jällestä tehtiin pettua.
yks. nom.
jälsi
yks. gen.
jällen
yks. part.
jälttä
yks. ill.
jälteen
mon. nom.
jället
mon. gen.
jälsien, (jältten)
mon. part.
jälsiä
mon. ill.
jälsiin

No, toivotaan, että Hytösen kaksikielisen kirjan englanninkielisen puolen otsikko on oikein:

Between phloem and wood cambium


Kiitos KH:lle huomion kiinnittämisestä asiaan.


22.11.2014


***


Papusen soitto kuin raikas tuulahdus.  Kertoi alkavansa tehdä aforismikirjaa periaatteella "aforismi päivässä". Päätimme myös, että sana "aihio" on kaunis.


13.11.2014


***


Meiltä kysytään: Jos aforistikon pitää miettiä, mitä uskaltaa sanoa, tulisiko hänen vaihtaa lajia?
Me vastaamme: Ei, aforisti on hiljennetty vaikenemalla jo oletusarvoisesti.

Meiltä kysytään: Jos kollektiivin pitää miettiä, mitä se uskaltaa kirjoittaa aforismiaiheisessa blogissaan, pitäisikö aihetta vaihtaa?
Me vastaamme: Ainakin kissakuvat ovat turvallisia.


13.11.2014


***


Eikö "Arsenikkia ja vanhoja pitsejä" voisi olla luonnehdinta aforistiikan lajeista? Vanhat pitsit edustavat elämänviisausaforistiikkaa ja arsenikki [latoja: tähän pääkallon kuva] yhteiskunnallisuutta [latoja: tähän banderollin kuva].


11.11.2014


***

Suvilehto? Onko se siis joku aforistikko? Kuulostaa vanhusten hoivakodilta. Tai hautaustoimistolta. Happy Dale Sanatorium. Kielonkukka. Kuolonkeikka. Summa summarum: vanha pitsi, arsenikki.


11.11.2014


***


Kalervo Kummola haluaa olla vielä vuoden ajan jääkiekkoliiton johdossa, jotta täyteen tulee 40 vuotta johtotehtävissä. Tommi Parkko halusi, että hänellä tulee 10 vuotta täyteen Paimion aforismipäivien vetäjänä. Onko Tommi Parkko aforismimaailman Kalervo Kummola?


10.11.2014


***


Aforisti NN katsoo kuvaansa peilistä. Hän on juuri kirjoittanut aforismin. Siksi aforisti N on hyvin tyytyväinen, itseensä, kuvaansa, tuotokseensa. Tekemäänsä variaatiota hän stilisoi myöhemmin. Kerran se on päätyvä kirjaan, jonka kannessa lukee NN.


9.11.2014


***


Suomen aforismiyhdistyksen valopäät ovat aloittaneet kampanjan "Aforismeilla valoa marraskuuhun". Paheksun moista negatiivisuutta ja klisheemäisyyttä ja fascismia. Kampanja näet perustuu ajatukseen, että marraskuu olisi synkkä ja pimeä.

Ne moukat, kamelinaivot, ... kapteeni Haddock, tule apuun!

Häh, minäkö negatiivinen, eih, miten niin...

2.11.2014


***


Mitä tämä Vastarinta höpäjää? Väittää sanovansa "tosi lyhyesti".

Mies* on laver/-lurittelija:

Puhuvat ongelmajätteestä. Sanoisivat reilusti ihminen. (Eino Vastavirta)

-> Ongelmajäte: ihminen.
TAHI
-> Ihminen, ongelmajäte.

Nyt kynä naulaan ja mars asunnonvälittäjäksi. Oikotien ja Etuoven rinnalle sopii hyvin yksi Vastavihta. Siinä hommassa nimittäin saa sekä laverrella että luritella.

* Jos kyseessä on salanimi, kuten väitetään, niin voi se olla nainenkin.

2.11.2014


 
***Pöydässäni tilaa
unelmieni runoilija P

fantasiapizzan:

vuohenjuustoa, paprikaa, rucolaa ja
kaprista.

Iltapäivän kainalossa
lentää
kiuru.


1.11.2014


***
 
 
Helsingin antikvariaatti Sofiassa oli joku varannut kaksi aforismikirjaa, mutta ei ollut ainakaan vielä tullut niitä hakemaan, vaikka olivat olleet varattuna jo verraten pitkään. Tiesivät minun olevan kiinnostunut aforistiikasta, joten tarjosivat niitä sitten minulle. Minulla oli jo molemmat kirjat, joten en ollut kiinnostunut, mutta huomiota herätti varaajan nimi. Lapussa luki: AFORISMIMIES. Tämä on aivan pakko toistaa: AFORISMIMIES. Kirjat olivat Samuli Parosen Maailma on sana ja antologia Tiheiden ajatusten kirja.
 
Kuka on tämä mysteerinen AFORISMIMIES? Ensin mieleeni tuli AA, jonka tiedän vierailevan Sofiassa, vaikka hänen suhteensa paikkaan ei ongelmaton olekaan. Olettaisin kuitenkin, että hänellä on jo nuo kirjat, ellei sitten havittele publikaaneja (se on dublikaatteja, korjaa naisystävä tuossa vieressä). Sitten mieleeni tuli VT, joka keräilee aforismeja ja voisi olla sopivan huolimaton unohdellakseen varaamiaan kirjoja. Myös TS pomppasi ajatuksiini, sillä hän on riittävän intellektuelli vieraillakseen antikvariaatissa, joka sijaitsee Helsingin yliopiston kirjaston vieressä, ja sopii profiiliimme "unohtelija". Mielessä käväisi myös Sofiassa viihtyvä VA, mutta myyjän varaajalle merkitsemä nimimerkki AFORISMIMIES ei täsmää. Tutkimukset jatkuvat ja Pro aforismi lupaa palkkion henkilölle, jonka antamat tiedot johdattavat henkilöllisyyden jäljille.
 
Vierailu Sofiassa tapahtui 31.10.2014, minkä vannon todeksi.
 
Erinomainen antikvariaatti muuten, käykää!
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentointi ei muuten onnistu, valitse Kommentti nimellä -valikosta vaihtoehto “Nimi/URL-osoite” tai “Nimetön”. Kiitos sinulle!