lauantai 25. lokakuuta 2014

HANS RUIN: AFORISMEJA – LUKIJANA CARL-ERIK CREUTZ


Legendaarinen radioääni, Yleisradion pitkäaikainen pääkuuluttaja Carl-Erik Creutz (1911–2000) lukee valitsemiaan mietelauseita suomenruotsalaiselta esteetikko ja kirjailija Hans Ruinilta (1891–1980). Ruin julkaisi aforismeja ja fragmentteja teoksissaan Makt och vanmakt (1940) ja Den mångtydiga människan (1966) sekä muun muassa Nya Argus -lehdessä.

Maija Lehtonen on kuvannut Ruinin tyyliä aforistikkona selkeäksi ja harmoniseksi. Holger Lillqvistin mukaan Ruinilla on aforistiikassaan "en sällsynt utåtriktad framtoning och ett brett intressefält", ja jatkaa: "Stilistiskt följer Ruins aforismer – – enkelhetens och naturlighetens principer, utan stort tvång att kokettera med paradoxen eller ordleken, men i stället söker han gärna den träffande metaforen." (suom. Ruinin aforistiikka on luonteeltaan harvinaisen ulospäinsuuntautunutta ja kiinnostuksensa laajalle kohdistavaa. Tyylillisesti hänen aforisminsa noudattavat yksinkertaisuuden ja luonnollisuuden periaatteita. Hänellä ei ole tarvetta hienostella paradokseilla tai sanaleikeillä, sen sijaan hän mielellään tavoittelee osuvaa metaforaa.)
 
Nauhoite alkaa Turun tuomiokirkon kellojen lyönneillä keskipäivän merkiksi (0.00–0.57). Sen jälkeen Creutz lukee Ruinin mietelauseet (alkaen kohdasta 1.02). Kyseessä on Creutzin viimeinen päivävuoro 30.12.1976 ennen eläkkeelle siirtymistään. Creutz avusti vielä tämän jälkeenkin Yleisradiota.


Pro aforismin toimituksen tiedossa ei ole, kuka on suomentanut Creutzin lukemat mietteet ja onko ne mahdollisesti julkaistu painettuina suomen kielellä. Jos joku lukijoistamme tietää, kuulemme mielellämme asiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos kommentointi ei muuten onnistu, valitse Kommentti nimellä -valikosta vaihtoehto “Nimi/URL-osoite” tai “Nimetön”. Kiitos sinulle!